Keinosiemennykset

phell www keinosiemennys

Keinosiemennys on erinomainen jalostuksen apuväline, mahdollistaahan se periaatteessa minkä tahansa uroksen käytön missä päin maailmaa tahansa. Keinosiemennystä apuna käyttäen pystytään siten varmistamaan eri koirarotujen geenipoolin pysyminen mahdollisimman laajana. Myös jalostusmateriaalin tuominen kunkin rodun kotimaasta on usein arvokas asia.

Pakastespermalla jopa jo edesmenneen koiran geenit saadaan vielä rotua hyödyttämään. Pakastesperma on hyvä tapa myös, jos halutaan käyttää toisella puolella maapalloa asuvaa urosta.

Euroopan alueelta spermaa tuotaessa käytetään usein laimennettua tuorespermaa, jonka säilyvyys on joitakin päiviä.

Laimentamattomalla tuorespermalla siemennetään, jos esim. uroksella on jokin sairaus, joka estää astumisen. Tällainen voi olla vaikka kipeä jalka. Tilanteessa, jossa astuminen ei onnistu jommankumman osapuolen alentuneen sukuvietin tai luonneongelmien vuoksi, kannattaa siementäminen jättää tekemättä. Ennen siemennystä on myös aina hyvä varmistaa, että ajankohta on oikea. Siemennys kun ei ole mikään oikotie onneen, jos se tehdään vain ihmisten aikataulujen vuoksi. Ajankohdan määritys tehdään verestä otettavalla progesteronihormonin määrityksellä.