
Kesä ja kärpäset.
Ei ihan vielä, mutta kevät ja mahanpurut kyllä...
Kevät on koirilla otollista aikaa erilaisille suolistovaivoille, ripulille ja oksentelulle. Usein syynä ovat erilaiset lumen alta paljastuvat namipalat, joita lemmikit mielellään maistelevat. Tällaisia ovat esim. talven aikana maahan heitetyt ruuan tähteet, lintujen ruokintapaikoilta löytyvät siemenherkut (usein höystettynä lintujen ulosteella)sekä tietysti toisten koirien jätökset. Kaikissa näissä piilee bakteeri-, virus- ja loisvaara ja niitä maistamalla koira saa helposti suolistonsa sekaisin.
Ruuansulatuskanavan ärsytystä ja sitä kautta ripulia ja oksentelua voivat aiheuttaa myös jotkut lääkeaineet (esim. tulehduskipulääkkeet). Akuutin ja kovan oksentelun syynä voi olla myös suolitukos. Äkillisesti alkanut ripuli voi johtua ruoka-aineallergioista ja –yliherkkyyksistä, huonolaatuisesta tai pilaantuneesta ravinnosta tai liian nopeasta ruokavalion vaihdoksesta. Ikävämpiä syitä mahavaivoihin voivat olla esim. ruuansulatuskanavan kasvaimet.
Kotiohjeet suolistohäiriöiden hoitoon ovat yksinkertaiset: yleensä on syytä pitää eläin paastolla tai kevennetyllä ravinnolla jonkin aikaa (6-24h riippuen eläimen iästä ja koosta). Jos oireena on pelkkä ripuli, ei paasto ole välttämätön, vaan usein riittää ruokavalion keventäminen. Riittävästä nesteensaannista on huolehdittava, tarvittaessa vaikka väkisin juottamalla jos eläin ei suostu itse juomaan. Hyvä ohje on laittaa litraan vettä 1rkl sokeria tai hunajaa ja 1tl ruokasuolaa. Näin nesteestä tulee isotonisempi ja se imeytyy elimistöön paremmin. Neste tulee aina antaa huoneenlämpöisenä ja pienissä erissä. Tätä nestettä koiralle pitäisi antaa 0,5dl/kg vuorokaudessa. Eli esimerkiksi 20kg painavan koiran vuorokauden nestetarve on 1 litra.
Kotihoidon apuna voi käyttää eläimille tarkoitettuja ruuansulatushäiriöiden hoitoon tarkoitettuja käsikauppavalmisteita. Merkkejä on useita, ja niistä lisätietoa saa klinikalta tai apteekeista. Ihmisten valmisteita ei pidä käyttää kysymättä, sillä osa tuotteista sisältää esim. koirille myrkyllistä ksylitolia.
Kun paastoa on pidetty riittävästi, aloitetaan ruokinta kevyellä, helposti sulavalla ravinnolla. Tällaista voi olla esim. kotitekoinen riisi-kana- (tai raejuusto) seos tai valmisruuat, jotka on tätä varten suunniteltu. Aluksi ruokaa annetaan pieniä määriä useita kertoja päivässä. Vähitellen määrää suurennetaan ja kertoja vähennetään sekä eläimen tavallista ruokaa aletaan lisätä vähitellen sekaan. Noin viikon kuluttua oireiden loppumisesta koira voi palata normaaliin ruokavalioon. Mikäli eläimen yleisvointi on hyvä, se on pirteä ja oireet helpottavat kotikonstein, ei ole välttämätöntä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.
Jos oireet alkavat hyvin äkisti ja rajuina on hyvä konsultoida eläinlääkäriä varhaisemmassa vaiheessa jotta voidaan arvioida, olisiko syytä vierailla vastaanotolla. Näin toimitaan, jos oksentelu on hyvin voimakasta ja eläin oksentaa myös kaiken juomansa veden tai jos ulosteessa/ oksennuksessa on runsaasti verta. Pieni määrä kirkasta verta varsinkaan ripuliulosteen yhteydessä ei useinkaan ole vaarallista, vaan on merkki suolen loppuosan limakalvon ärtymisestä ja rikkoutumisesta.
Eläimen tilan arviointi puhelimitse ei useinkaan ole kovin helppoa, joten aina, jos lemmikin tila huolestuttaa, on syytä varata käynti vastaanotolle.
Mahanpuruttomia kevätpäiviä toivottaa,
Klinikan väki